Om yoga holistisch te begrijpen en te beoefenen is het nuttig om de filosofie die erachter ligt te begrijpen. De letterlijke vertaling van yoga is ‘vereniging’. Vereniging van het Zelf met de realiteit of werkelijkheid van het Zelf. In één woord: Zelfverwerkelijking.

Zelfverwerkelijking wordt beschreven als de staat waarin je je bevindt als je van de illusies van de materiële wereld bent bevrijd, en de ware identiteit van je bestaan begrijpt. Met andere woorden, als je het antwoord weet op de vraag ”Wie ben ik?”. Nee, het antwoord is niet je naam. Ook niet het beroep dat je beoefent, de rol die je vervult binnen het gezin, je financiële status, je behaalde prestaties, je geslacht, je gemoedstoestand of je persoonlijkheid. Wie je werkelijk bent is moeilijk, dan wel onmogelijk voor ons menselijk brein te bevatten. Omdat we het antwoord op deze essentiële vraag niet kunnen vinden, identificeren we onszelf met de labels of rollen die we in ons leven hebben. Welke over het algemeen een zeer beperkende uitwerking hebben.

Yoga is het pad waarmee we ons van ons ware Zelf bewust kunnen worden. Dit pad vraagt om beheersing van het lichaam, de zintuigen en de geest. Als we beheersing over ons lichaam, geest en onze zintuigen verkrijgen, kunnen we ons van het ego bevrijden. Ego is onze gehechtheid aan de ideeën die we van onszelf en de wereld om ons heen hebben gecreëerd. Dit ego wordt door onze beperkte zintuigen en onze beperkte geest geschapen. Daardoor is het ego ook erg beperkt. Het ego filtert al onze waarnemingen. Het laat ons alleen dat zien dat we willen zien. Als je een bril met paarse glazen opzet, zie je alles door dat paarse glas – zelfs een wit overhemd ziet er paars uit. Als je de echte kleur van het overhemd wilt zien, moet je de bril afzetten. Op dezelfde manier moeten we, om de realiteit van ons Zelf werkelijk te zien en te begrijpen, het ego loslaten en onze zintuigen en geest leren beheersen.

De vijf instrumenten van yoga

Deze instrumenten helpen ons beheersing over lichaam, geest en onze zintuigen te verkrijgen:

  • Bewuste lichaamsbeoefening (asana’s)
  • Bewuste ademhaling (pranayama)
  • Bewuste ontspanning (shavasana)
  • Bewuste voeding
  • Meditatie en positief denken

De voornaamste beoefening van Hatha Yoga zijn de asana’s en de pranayama. Hun voornaamste doel is om lichaam en geest te zuiveren en voor te bereiden op verdere spirituele beoefening. Binnen yoga is het belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Als je lichaam en geest gezond en sterk zijn, bezit je het beste voertuig (je lichaam) voor spirituele ontwikkeling.